Svinjski pariški zrezek, pražen krompir
Pariški svinjski zrezek je paniran v moki, stepenem jajcu in ocvrt. Danes po istim imenom strežejo tudi puranove, piščančje in telečje zrezke.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k pečenki z omako. Skuha se v lupini, nato olupi in nareže na rezine in strese k prepraženi čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.
KOT ZANIMIVOST:
Krompir je doma v Čilu in Peruju. Dolgo je bil krompir hrana bogatinov, šele v 18. stoletju so ga začeli bolj gojiti in v stotih letih je postal hrana revežev. V Sloveniji od leta 2000 obstaja društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 440 g |
Energijska vrednost | 814 kcal |
Energijska vrednost | 3419 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 44,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,1 g |
Ogljikovi hidrati | 55,5 g |
Sladkorji | 4,6 g |
Beljakovine | 49,4 g |
Prehranske vlaknine | 6,8 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI PARIŠKI ZREZEK (pšenica, jajca)