
Svinjski vrat na žaru, džuveč riž
Svinjski vrat je grobo,vlaknasto meso brez loja, meso ima več vezivnega tkiva. Je izredno sočen, zato je primeren za pripravo pečenk in za pečenje na žaru. Meso svinjine ima veliko vsebnost železa in cinka.1
Džuveč riž je bel riž z džuveč omako brez mesa. Zelenjavni džuveč je sestavljen iz prepražene in dušene čebule, paprike, paradižnika, jajčevca in peteršilja, ki ga zmešajo z belim rižem. Omaka originalno vsebuje poleg zelenjave tudi meso, izvira pa iz Turčije.1
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina pri kmetih priboljšek. Od cele svinjine zavržejo samo žolč, možgane in vranico, vse ostalo predelajo.2
Džuveč kot orientalska jed se v srbohrvaščini imenuje "đuveč", turško pa "güvec".1
1. http://www.kz-krka.si/kosi-mesa-in-uporaba.html
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 492 kcal |
Energijska vrednost | 2066 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 25,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,1 g |
Ogljikovi hidrati | 15,4 g |
Sladkorji | 8,3 g |
Beljakovine | 51,7 g |
Prehranske vlaknine | 4,6 g |
Informacije o alergenih
/
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.