Svinjski zrezek po italijansko, metuljčki
Za svinjsko meso je značilna malo težja prebavljivost, a je zaradi vsebnosti vitaminov B, cinka, železa ter veliko beljakovin odličen dodatek zdravi dieti. Svinjina po italijansko vsebuje smetanovo omako s paradižniki, ki se lepo poda k pustim zrezkom, izboljša okus in sočnost.
Metuljčki so jajčne testenine v obliki metuljčka. Tradicionalno se kuhajo ''al dente'' in postrežejo z raznovrstnimi omakami. Zaradi posebne oblike so metuljčki zelo primerni tudi za testeninske solate.1
KOT ZANIMIVOST:
S posnemanjem mleka pridobivamo smetano, ki se od mleka razlikuje po visokem odstotku maščobe in po vitaminih, ki so prisotni v njej, zlasti A in D.1
Verjetno nima noben narod toliko testenin kot Italijani. Na splošno jim pravijo pasta, kar dobesedno pomeni 'testo'. S tem izrazom zajamejo vse testenine. Testenine je vedno treba kuhati v velikem loncu (na 10 dag testenin je potreben 1 l vode).1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 744 kcal |
Energijska vrednost | 3125 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 32,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 14,3 g |
Ogljikovi hidrati | 61,1 g |
Sladkorji | 4,1 g |
Beljakovine | 50,4 g |
Prehranske vlaknine | 1,8 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI ZREZEK PO ITALIJANSKO (pšenica, mlečni izdelek, soja), METULJČKI (pšenica, jajca)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|