Svinjski zrezek po tolminsko, gluhi štruklji s čebulo
Svinjski zrezki po tolminsko so pripravljeni s smetanovo omako z mletimi orehi in sirom. Svinjsko meso je zelo dober vir železa. Čeprav je malo težje prebavljivo, si ga brez slabe vesti lahko privoščimo.1
Gluhi štruklji so vzhajanci iz kvašenega testa. Tega razvaljajo v valj, zavijejo v krpo in skuhajo v vodi brez vsakršnega nadeva – od tod naziv gluhi. Razrežejo jih na široke rezine, lahko so zabeljeni ali ne ter ponudijo kot prilogo k mesu.1
KOT ZANIMIVOST:
Začetki prašičje reje segajo v Azijo 10000 let nazaj, v Evropi pa se je razvila 1000 let kasneje. V primerjavi z ostalimi vrstami mesa, danes iz svinjine izdelujejo največ mesnih izdelkov, saj so meso in mesni izdelki vsestransko uporabni.1
Za ljubitelje štrukljev vsako leto drugi teden v juniju poteka festival štrukljada, ki se odvija v sklopu Kobariškega sejma.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.napovednik.com/dogodek213430_strukljada
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 780 g |
Energijska vrednost | 1103 kcal |
Energijska vrednost | 4633 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 37,20 g |
Nasičene maščobne kisline | 11,0 g |
Ogljikovi hidrati | 129,4 g |
Sladkorji | 6,37 g |
Beljakovine | 70,80 g |
Prehranske vlaknine | 10,21 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI ZREZEK PO TOLMINSKO (pšenica, mlečni izdelek, soja, sledi jajc, sledi zelene), GLUHI ŠTRUKLJI S ČEBULO (pšenica)