Svinjski zrezek po toskansko, njoki
Za svinjsko meso je značilna malo težja prebavljivost, a je zaradi vsebnosti vitaminov B, cinka, železa ter veliko beljakovin odličen dodatek zdravi dieti. Svinjski zrezek po toskansko je specialiteta s pršutom, mocarelo, paradižnikom in olivami. Je klasična toskanska glavna jed. Kombinacija paradižnika in mocarele se lepo poda k pustim zrezkom, izboljša okus in sočnost. Kadar pripravljamo kombinacije živil izrazito nežnega vonja in okusa ter pršuta, uporabimo izključno mlad, nežen pršut, ki s slanostjo in aromo ne prekrije okusa drugih živil. 1
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
KOT ZANIMIVOST:
Mozzarella, po domače mocarela, je mlad, beli sir, ki izvira iz Italije. Kot trdijo na jugu Italije (Lacijo, Kampanija, Bazilikata, Apulija) naj bi bila prava mozzarella (mozzarella di bufala) izdelana iz bivoljega mleka. 1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 660 kcal |
Energijska vrednost | 2772 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,5 g |
Ogljikovi hidrati | 70,0 g |
Sladkorji | 5,6 g |
Beljakovine | 47,8 g |
Prehranske vlaknine | 3,9 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI ZREZEK PO TOSKANSKO (mlečni izdelek, jajca, zelena, sledi glutena), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |