Svinjski zrezek po toskansko, pražen krompir
Za svinjsko meso je značilna malo težja prebavljivost, a je zaradi vsebnosti vitaminov B, cinka, železa ter veliko beljakovin odličen dodatek zdravi dieti. Svinjski zrezek po toskansko je specialiteta s pršutom, mocarelo, paradižnikom in olivami. Je klasična toskanska glavna jed. Kombinacija paradižnika in mocarele se se lepo poda k pustim zrezkom, izboljša okus in sočnost. Kadar pripravljamo kombinacije živil izrazito nežnega vonja in okusa ter pršuta, uporabimo izključno mlad, nežen pršut, ki s slanostjo in aromo ne prekrije okusa drugih živil. 1
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka. 1
KOT ZANIMIVOST:
Mozzarella, po domače mocarela, je mlad, beli sir, ki izvira iz Italije. Kot trdijo na jugu Italije (Lacijo, Kampanija, Bazilikata, Apulija) naj bi bila prava mozzarella (mozzarella di bufala) izdelana iz bivoljega mleka. 1
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 632 kcal |
Energijska vrednost | 2654 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 27,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,9 g |
Ogljikovi hidrati | 56,6 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 40,2 g |
Prehranske vlaknine | 7,6 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI ZREZEK PO TOSKANSKO (pšenica, soja in sledi jajc, gorčičnih semen, zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |