Svinjski zrezek po toskansko, široki rezanci
Za svinjsko meso je značilna malo težja prebavljivost, a je zaradi vsebnosti vitaminov B, cinka, železa ter veliko beljakovin odličen dodatek zdravi dieti. Svinjski zrezek po toskansko je specialiteta s pršutom, mocarelo, paradižnikom in olivami. Je klasična toskanska glavna jed. Kombinacija paradižnika in mocarele se lepo poda k pustim zrezkom, izboljša okus in sočnost. Kadar pripravljamo kombinacije živil izrazito nežnega vonja in okusa ter pršuta, uporabimo izključno mlad, nežen pršut, ki s slanostjo in aromo ne prekrije okusa drugih živil. 1
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga1. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. 1
KOT ZANIMIVOST:
Mozzarella, po domače mocarela, je mlad, beli sir, ki izvira iz Italije. Kot trdijo na jugu Italije (Lacijo, Kampanija, Bazilikata, Apulija) naj bi bila prava mozzarella (mozzarella di bufala) izdelana iz bivoljega mleka. 1
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 620 kcal |
Energijska vrednost | 2604 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 19,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,1 g |
Ogljikovi hidrati | 60,0 g |
Sladkorji | 4,2 g |
Beljakovine | 50,2 g |
Prehranske vlaknine | 2,1 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI ZREZEK PO TOSKANSKO (mlečni izdelek, jajca, zelena, sledi glutena), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)