Svinjski zrezek v čebulni omaki, dušen riž
Za svinjsko meso je značilna malo težja prebavljivost, a je zaradi vsebnosti vitaminov B, cinka, železa ter veliko beljakovin odličen dodatek zdravi dieti. Čebula je vsestransko uporabna v kulinariki, premalokrat pa jo uživamo kot glavno sestavino omake.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folne kisline, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin.
KOT ZANIMIVOST:
Čebula vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 631 kcal |
Energijska vrednost | 2650 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,8 g |
Ogljikovi hidrati | 70,8 g |
Sladkorji | 1,7 g |
Beljakovine | 45,5 g |
Prehranske vlaknine | 2,2 g |
Informacije o alergenih
ČEBULNA OMAKA (pšenica, ječmen, soja, gorčično seme, sledi jajc, sledi mleka)