Svinjski zrezek v čebulni omaki, njoki
Za svinjsko meso je značilna malo težja prebavljivost, a je zaradi vsebnosti vitaminov B, cinka, železa ter veliko beljakovin odličen dodatek zdravi dieti. Čebula je vsestransko uporabna v kulinariki, premalokrat pa jo uživamo kot glavno sestavino omake.
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
KOT ZANIMIVOST:
Čebula vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 410 g |
Energijska vrednost | 644 kcal |
Energijska vrednost | 2705 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 14,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,3 g |
Ogljikovi hidrati | 76,2 g |
Sladkorji | 6,2 g |
Beljakovine | 47,9 g |
Prehranske vlaknine | 4,7 g |
Informacije o alergenih
ČEBULNA OMAKA (pšenica, ječmen, soja, gorčično seme, sledi jajc in mleka), NJOKI (pšenica, jajca, sledi oreščkov)