Svinjski zrezek v gorčični omaki, široki rezanci
Za svinjsko meso je značilna malo težja prebavljivost, a je zaradi vsebnosti vitaminov B, cinka, železa ter veliko beljakovin odličen dodatek zdravi dieti. Gorčična omaka je temna omaka z gorčico in belim vinom. Gorčica je začimbna mešanica iz mletih semen gorčice, kisa, vode, sladkorja, soli in mnogih drugih začimb, za katere proizvajalci ne po vedo, saj ima vsak svoj recept. 1
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. 1
KOT ZANIMIVOST:
Poznanih je mnogo različnih vrst gorčic. "Ženof" je dolenjska posebnost – sladki mošt, zmleta domača polnozrnata gorčica in sladkor. 2
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:300.
2. http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kronani-kralj-smarnce-sploh-nima-vinograda
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 630 kcal |
Energijska vrednost | 2646 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,8 g |
Ogljikovi hidrati | 64,6 g |
Sladkorji | 3,9 g |
Beljakovine | 50,0 g |
Prehranske vlaknine | 2,4 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI ZREZEK V GORČIČNI OMAKI (pšenica, ječmen, gorčično seme, soja, sledi mleka, jajc in zelene), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)