
Takitosi s piščancem, salsa
Piščančji takitosi so priljubljen mehiški prigrizek, pripravljeni iz mehiških koruznih tortilj. Tortilje razrežemo na štiri dele, da dobimo manjše trikotnike (iz ene tortilje dobimo štiri trikotnike). Na zaobljeni rob trikotnikov z žličko naložimo malo popraženega piščanca in paprike. Nato trikotnike previdno zvijemo, da dobimo rolice, ki jih na sredini učvrstimo z zobotrebci (da se med cvrenjem ne odpirajo). Rolice nato ocvremo in postrežemo z hladno jogurtovo omako ter salso. 1
Beseda salsa izvira iz italijanščine ter španščine in v prevodu pomeni »omaka«. V Latinski Ameriki je salsa oznaka za močno začinjeno omako. Poznamo več vrst tovrstnih omak, vendar najbolj značilna salsa, ki jo običajno ponudijo k zapečenim tortiljam ali izpeljankam tortilj (npr. takitosi) ter mesu je pripravljena iz dušenega paradižnika in paprike, ter čebule in peteršilja. Tovrstne omake največkrat ponudijo hladne, v katere se nato pomaka prigrizke iz tortilj. 1
Jogurtova hladna omaka je osvežilen dodatek k toplim jedem, kot so npr. takitosi, ki jih lahko pomakamo tudi kot prigrizke. Omaka je pripravljena iz mešanice skute in kisle smetane, začinjene z soljo in poprom. Omaka tako vsebuje visoko vsebnost beljakovin in kalcija. Skuta je izvrsten vir telesu potrebnih esencialnih aminokislin, vitaminov B-kompleksa in kalcija. Zaradi tega ima visoko biološko vrednost, vendar hkrati nizko energetsko vrednost, saj ne vsebuje veliko maščob (še posebej posneta skuta) ter skoraj nič ogljikovih hidratov. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin nam zagotavlja daljši občutek sitosti. 1
KOT ZANIMIVOST:
Beseda »taco« prihaja iz španščine in pomeni »žepek«, takito pa pomeni »majhen taco«. V Mehiki takitose poimenujejo tudi »zlate flavte«, saj imajo podobno obliko in barvo. Največkrat poleg postrežejo kislo smetano, gvakamole in rdečo salso s čilijem. 1
Najbolj znana je Salsa mexicana, ki je pikantna in zelo pekoča mehiška omaka. Pripravljena je iz paradižnika, jajčevcev, čebule, česna, čilijev, svežih zrn koriandra, olivnega olja in limoninega soka. 1
Skuto je mogoče pripraviti iz različnih vrst mleka, odlična je kozja skuta, ki je nekoliko manj mastna, pa tudi njena sestava z vidika vitaminov in mineralov je za človeka še posebej ugodna. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 430 g |
Energijska vrednost | 639 kcal |
Energijska vrednost | 2684 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,1 g |
Ogljikovi hidrati | 64,3 g |
Sladkorji | 11,0 g |
Beljakovine | 49,3 g |
Prehranske vlaknine | 8,3 g |
Informacije o alergenih
pšenica, ječmen, oves, mlečni izdelek, soja, sledi zelene
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.