Telečja obara
Obara je gostejša, juhi podobna jed iz kosov mesa in zelenjave, blago začinjena. Obara je v bistvu razredčen ragu, ponavadi jo zgostijo tako, da na maščobi prepražijo moko, porumeneli moki dodajo sesekljano čebulo in česen, premešajo in zalijejo, nato vlijejo v obaro. Pri nas je zelo priljubljena telečja obara. Meso teleta ali telice je mehkejše in lažje prebavljivo kot meso odrasle živali. Največkrat se v kuhinji uporablja meso iz notranjega stegna.
KOT ZANIMIVOST:
Teletina je bila vedno modno meso meščanske kuhinje. Zaradi boljše kakovosti pa je tudi dražje. Meso značilno vsebuje veliko niacina (vitamin B3) in cinka ter selena, ki sta pomembna kot antioksidanta.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 359 kcal |
Energijska vrednost | 1508 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 8,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,8 g |
Ogljikovi hidrati | 17,7 g |
Sladkorji | 3,1 g |
Beljakovine | 24,9 g |
Prehranske vlaknine | 4,5 g |
Informacije o alergenih
pšenica, zelena