Telečja rižota z zelenjavo
Jed izvira iz Azije (pilav) od koder se je razširila v Sredozemlje: dušen riž z mesom in zelenjavo. Riž za rižoto je najboljši, če je kratek, okrogel ali ovalen, ki vpije veliko vode. Meso je lahko katere koli vrste, tudi ribe, morski sadeži in zelenjava. 1
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo "risotto" ("rižek"). 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 578 kcal |
Energijska vrednost | 2428 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 8,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,1 g |
Ogljikovi hidrati | 89,5 g |
Sladkorji | 3,8 g |
Beljakovine | 35,3 g |
Prehranske vlaknine | 4,1 g |
Informacije o alergenih
sledi soje, sledi zelene