Teryaki piščančje perutničke, zelenjavni riž
Kračka je spodnji del piščančje noge, sestavljen iz kosti, mesa, kože in zelo tenke plasti maščobe. Je bolj sočen kot prsni del piščančjega mesa. Perutničke so belo meso. So iz treh delov, v katerih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno obirati. Ker so majhne, so hitro pečene. 1
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine. 3
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa, niacina in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednji ima manj maščob, a tudi manj železa in vitaminov B. 2
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 3
1. http://marmelina.si/kuhalnica/zivila/kosi-piscancjega-mesa
2. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/716/2
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 653 kcal |
Energijska vrednost | 2743 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 31,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 0,3 g |
Ogljikovi hidrati | 54,9 g |
Sladkorji | 2,1 g |
Beljakovine | 36,4 g |
Prehranske vlaknine | 3,1 g |
Informacije o alergenih
TERYAKI PIŠČANČJI PERUTNIČKE (pšenica, mleko, soja, zelena), ZELENJAVNI RIŽ (zelena in sledi mleka)