Testenine arrabiata
Testenine ali pasto, kot jim rečejo v Italiji, zasledimo v tako različnih oblikah, kot si jih je le mogoče zamisliti. Prav tako so si različne po sestavi. Največja razlika je v osnovni sestavini – moki, glede na dodatek jajc pa se ločijo na jajčne in brezjajčne. Slednje so ustrezne pri alergikih na jajca. 1
Omaka arrabiata je pripravljena iz prepražene zelenjave (bučke, jajčevec, češnjevec, feferoni) na olivnem olju. Na koncu dodajo še olivno olje, paradižnikov konkase in parmezan, po želji še mlet čili.
KOT ZANIMIVOST:
Menda v Italiji ponujajo celo več kot 300 različnih vrst testenin, ki jih ločijo tudi po tem, h katerim omakam ali jedem se najbolje podajo. 1
1. Sabati Šuster A. Zbirka kuhinja izbranih okusov: Testenine. Strel M., Ur. Tržič: Učila, 2001:5.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 465 kcal |
Energijska vrednost | 1953 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 27,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,5 g |
Ogljikovi hidrati | 38,7 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 16,4 g |
Prehranske vlaknine | 2,6 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mlečni izdelek, zelena in sledi jajc