Testenine s haše omako
Testenine ali pasto, kot jim rečejo v Italiji, zasledimo v tako različnih oblikah, kot si jih je le mogoče zamisliti. Prav tako so si različne po sestavi.1 Največja razlika je v osnovni sestavini – moki, glede na dodatek jajc pa se ločijo na jajčne in brezjajčne. Slednje so ustrezne pri alergikih na jajca.1
Beseda haše je iz francoščine prevzet izraz za surovo ali prepraženo zmleto ali drobno sesekljano meso ali zelenjavo. Haše omaka pa je omaka iz šalotke, gob, paradižnikovega pireja, gnjati, kaper, kislih kumaric, kisa, močne omake in začimb. Ime je dobila po izrazu hachee (''sesekljan''), saj so vse sestavine drobno sesekljane. Postrežejo jo kot prilogo. Ljudje pa v večini uporabljamo besedo 'haše omaka' za mesno omako, največkrat za testenine ali njoke. Najpogosteje jo delamo iz mletega mesa in paradižnikovega pireja.2
KOT ZANIMIVOST:
Menda v Italiji ponujajo celo več kot 300 različnih vrst testenin, ki jih ločijo tudi po tem, h katerim omakam ali jedem se najbolje podajo.1
Veliko receptov spreminjamo skozi čas, zato se pojavi tudi napačno poimenovanje jedi, ki ima s prvotnimi sestavinami le malo skupnega.2
1. Sabati Šuster A. Zbirka kuhinja izbranih okusov: Testenine. Strel M., Ur. Tržič: Učila, 2001:5.
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 757 kcal |
Energijska vrednost | 3179 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,8 g |
Ogljikovi hidrati | 91,7 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 43,0 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
TESTENINE (pšenica, jajca), HAŠE OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja in sledi arašidov)