
Testenine z bolonjsko omako, parmezan
Bolonjska omaka je mesna omaka za k testeninam, ki jo v Bologni uporabljajo za izključno k špagetom. 1
Na splošno je v svetu izraz parmezan oznaka za trde sire, namenjene ribanju, ki jim Italijani rečejo grana. Ti siri so starani, imajo močan okus in jih večinoma uporabljajo za izboljšanje okusa jedi in odišavljanje.
KOT ZANIMIVOST:
Originalna bolonjska omaka je iz olivnega olja, čebule, jušne zelenjave, mlete govedine, rdečega vina, peteršilja, majarona, lovorovega lista, muškatnega oreščka, soli in popra, paradižnika in moke. Danes pa poznamo že več različic, katerim dodajajo druge vrste živila. 1
Pravi Parmezan pa je samo tisti, ki ima žig parmigiano reggiano. Delajo ga samo od 15. aprila do 11. novembra okoli Parme, Lodija, Bologne, Modene in Mantove. Naredijo ga iz delnoposnetega kravjega mleka jutranje molže in polnomastnega mleka večerne molže, ki vsebuje 32 % maščobe. Na testenine so ga začeli ribati že v 14. stoletju.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 580 g |
Energijska vrednost | 757 kcal |
Energijska vrednost | 3179 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,8 g |
Ogljikovi hidrati | 91,7 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 43,0 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
TESTENINE PO BOLONJSKO (pšenica, soja in sledi arašidov, zelene), PARMEZAN (mlečni izdelek)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.