Tortelini s paradižnikovo omako, parmezan
Tortelini so nadevane jajčne testenine iz Emilije-Romanije, ki imajo obliko obročkov ali culic.1 Testo naredijo iz mehke moke, zdroba in jajc (8-10 na 1 kg moke). Nadevajo jih z različnimi nadevi.
Glavna sestavina omake ni svež paradižnik, temveč paradižnikova pulpa. Pozitivna lastnost je ta, da vsebuje večjo količino slavnega paradižnikovega antioksidanta likopena, kot svež paradižnik. Telesu je biološko bolj razpoložljiv po toplotni obdelavi, dodatek maščob pa poveča njegovo absorbcijo. Oljčno olje, korenje, čebula, česen in bazilika prav tako prispevajo kakovost k obroku. 1
KOT ZANIMIVOST:
Domovina tortelinov je Italija. Prvič so bili omenjeni leta 1644. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 550 g |
Energijska vrednost | 938 kcal |
Energijska vrednost | 3940 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,6 g |
Ogljikovi hidrati | 140,0 g |
Sladkorji | 3,6 g |
Beljakovine | 43,2 g |
Prehranske vlaknine | 2,2 g |
Informacije o alergenih
Pšenica, mlečni izdelek, jajca, sledi zelene
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.