Tortelini s pršutom, grška omaka, riban sir
Tortelini so nadevane jajčne testenine iz Emilije-Romanije, ki imajo obliko obročkov ali culic. Testo naredijo iz mehke moke, zdroba in jajc (8-10 na 1 kg moke) ter nadevajo s skuto. Paradižnikova omaka zaokroži okus tortelinov, saj ima sladkast okus, ki lepo dopolni kislo-slano aromo skute v tortelinih. 1 Pozitivna lastnost paradižnikove pulpe je, da vsebuje veliko antioksidanta likopena, ki pa je po toplotni obdelavi telesu biološko še bolj razpoložljiv kot v surovem stanju, dodatek maščob pa poveča njegovo absorbcijo. Kadar pripravljamo kombinacije živil z dodatkom pršuta uporabimo izključno mlad, nežen pršut, ki s slanostjo in aromo ne prekrije okusa drugih živil. 1
Grška omaka je narejena iz jajčevcev, črnih oliv, pasiranega paradižnika, čebule, bazilike, origana in oljčnega olja. Pravijo, da ima grška kuhinja štiri skrivnosti – slavno grško oljčno olje, kakovostna sveža živila, pravo kombinacijo dišavnic in preprostost, ki povezuje vse sestavine v celoto. 2
KOT ZANIMIVOST:
Domovina tortelinov je Italija. Prvič so bili omenjeni leta 1644. Naš Kraški pršut ne zaostaja za najboljšimi, je bolj suh kot vsi drugi (sušijo ga 12-16 mesecev). Od leta 2005 ima zaščiteno geografsko označbo. 1
Grki največ uporabljajo v svoji kuhinji začimbe: origano, timijan, lovor, rožmarin, meto, cimet, nageljnove žbice in žafran. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.dobertek.com/clanki/176-mariamaridaki.html
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 550 g |
Energijska vrednost | 985 kcal |
Energijska vrednost | 4137 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 11,0 g |
Ogljikovi hidrati | 137,7 g |
Sladkorji | 61,3 g |
Beljakovine | 48,4 g |
Prehranske vlaknine | 26,2 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko, sledi soje in zelene