Tortilja s puranom in zelenjavo, nacho sir
Tortilja originalno izvira iz Španije, kjer gre za omleto iz raznih sestavin. Tortiljo, kakršno večinoma poznamo mi, je mehiška – ponvičnik iz koruzne ali bele pšenične moke, vode in soli spečen na plošči. Ta je podlaga za mnogo mehiških jedi. Mesna tortilja je pripravljena iz mletega govejega mesa z dodatkom začimb, ki spominjajo na mehiško kulinariko.
Nacho sir je stopljen sir čedar, ki se od ostalih sirov razlikuje po značilno oranžni barvi in se ga postreže k tortilja čipsu kot prigrizek. Kot sestavina v jedi, lahko služi v glavni jedi.
KOT ZANIMIVOST:
Včasih so tortilje delali ročno na kamnu, sedaj jih oblikujejo s posebnimi stiskalnicami, nato pa na hitro spečejo na litoželezni plošči ali v železni ponvi, da ostanejo ploščate in se ne naredijo mehurji.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 430 g |
Energijska vrednost | 568 kcal |
Energijska vrednost | 2386 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 19,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,4 g |
Ogljikovi hidrati | 62,7 g |
Sladkorji | 1,7 g |
Beljakovine | 36,3 g |
Prehranske vlaknine | 4,7 g |
Informacije o alergenih
TORTILJA S PURANOM IN ZELENJAVO (pšenica, soja), NACHO SIR (mlečni izdelek, soja)