Lonec toskanska ribollita
Ribollita je znana enolončnica, ki prvotno prihaja iz Toskane. Velja za krepko juho, največkrat v kombinaciji z zelenjavo in kruhom. Obstaja več različic ribollite, vendar so pri vseh različicah prostne naslednje sestavine: ostanki kruha, fižol, zelje, poleni zelenjava (korenje, blitva, zelenam, krompir, čebula).
KOT ZANIMIVOST:
»Ribollita« pomeni ponovno kuhan. V zgodovini je veljala za hrano revežev in ima (tako kot večina toskanskih jedi) kmečko poreklo. Nastala je tako, da so ponovno segrevali ostanek mineštre ali zelenjavne juhe in ji dodali kruh. Zgodovina ribollite naj bi segala do srednjega veka, kjer so služabniki zbirali ostanke iz fevdalnih banketov in jih ponovno kuhali za lastne večerje. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 224 kcal |
Energijska vrednost | 942 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 10,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,5 g |
Ogljikovi hidrati | 23,8 g |
Sladkorji | 3,6 g |
Beljakovine | 7,8 g |
Prehranske vlaknine | 5,2 g |
Informacije o alergenih
zelena
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.