Vampi po tržaško, eko polenta*, parmezan
*Živilo je ekološkega izvora.
Vampi so stara domača jed, ki jo poznajo vsi, a le redki jedo. Narejena je iz govejega ali ovčjega vampa, narezanega na rezance, skuhanega, nato še dušenega v posebni začinjeni omaki s šetrajem , timijanom in lovorom. Omaka za vampe po tržaško je podmetena z moko, prepraženo čebulo, strtim česnom, paradižnikovo mezgo in mleto sladko rdečo papriko. Na koncu jedo osolijo. Včasih jih naredijo tudi s krompirjem. Hranilne snovi ki so v vampih zastopane so: beljakovine, malo maščob, holesterol, vitamini skupine B, cink, selen in še malo drugih mineralov.1
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. Danes se dobi instant zdrob, ki se skuha v 2 minutah. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa.1
Trdi sir iz Emilije-Romanije in Lombardije. Na splošno je v svetu izraz parmezan oznaka za trde sire, namenjene ribanju, ki jim Italijani rečejo "grana". Ti siri so starani, imajo močan okus in jih večinoma uporabljajo za izboljšanje okusa jedi in odišavljanje. 1
KOT ZANIMIVOST:
Na splošno vampi v kuhinji niso preveč priljubljeni, zato jih mesna industrija večinoma porabi drugje, predvsem zmlete v salamah in drugih klobasah.1
Italija je tudi domovina polente. Iz Primorske se je pri nas razširila po celi državi. Polenta ne vsebuje glutena (beljakovina v pšenici), zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.1
Pravi Parmezan pa je samo tisti, ki ima žig "parmigiano reggiano". Delajo ga samo od 15. aprila do 11. novembra okoli Parme, Lodija, Bologne, Modene in Mantove. Naredijo ga iz delno posnetega kravjega mleka jutranje molže in polnomastnega mleka večerne molže, ki vsebuje 32 % maščobe. Na testenine so ga začeli ribati že v 14. stoletju.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 525 g |
Energijska vrednost | 792 kcal |
Energijska vrednost | 3326 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 32,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,4 g |
Ogljikovi hidrati | 82,8 g |
Sladkorji | 2,6 g |
Beljakovine | 40,8 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
VAMPI PO TRŽAŠKO (pšenica, sledi jajc, mleka, soje, oreščkov, sezama in listne zelene), EKO POLENTA* (sledi pšenice), PARMEZAN (mlečni izdelek)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.