Vampi po tržaško
Vampi so stara domača jed, ki jo poznajo vsi, a le redki jedo. Narejena je iz govejega ali ovčjega vampa, narezanega na rezance, skuhanega, nato še dušenega v posebni začinjeni omaki s šetrajem , timijanom in lovorom. Omaka za vampe po tržaško je podmetena z moko, prepraženo čebulo, strtim česnom, paradižnikovo mezgo in mleto sladko rdečo papriko. Na koncu jedo osolijo. Včasih jih naredijo tudi s krompirjem. Hranilne snovi ki so v vampih zastopane so: beljakovine, malo maščob, holesterol, vitamini skupine B, cink, selen in še malo drugih mineralov.
KOT ZANIMIVOST:
Na splošno vampi v kuhinji niso preveč priljubljeni, zato jih mesna industrija večinoma porabi drugje, predvsem zmlete v salamah in drugih klobasah.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 300 g |
Energijska vrednost | 403 kcal |
Energijska vrednost | 1693 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 25,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,1 g |
Ogljikovi hidrati | 10,9 g |
Sladkorji | 2,6 g |
Beljakovine | 32,2 g |
Prehranske vlaknine | 1,5 g |
Informacije o alergenih
pšenica in sledi jajc, mleka, soje, oreščkov, sezama, listne zelene