Vampi s krompirjem
Vampi so stara domača jed, ki jo poznajo vsi, a le redki jedo. Narejena je iz govejega ali ovčjega vampa, narezanega na rezance, skuhanega, nato še dušenega v posebni začinjeni omaki s šetrajem, timijanom in lovorom. Da je obrok uravnotežen, vampe lahko jemo s kruhom ali krompirjem. Hranilne snovi ki so v vampih zastopane so: beljakovine, zelo malo maščob, holesterol, vitamini skupine B, cink, selen, magnezij, kalij in še nekaj drugih mineralov.
KOT ZANIMIVOST:
Na splošno vampi v kuhinji niso preveč priljubljeni, zato jih mesna industrija večinoma porabi drugje, predvsem zmlete v salamah in drugih klobasah.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 424 kcal |
Energijska vrednost | 1781 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,3 g |
Ogljikovi hidrati | 29,9 g |
Sladkorji | 2,6 g |
Beljakovine | 27,7 g |
Prehranske vlaknine | 4,4 g |
Informacije o alergenih
pšenica