Vege burger, BBQ omaka, popečena zelenjava
Večji del vegeburgerja sestavlja soja, ki je zelo stara azijska kulturna rastlina, stročnica iz družine metuljnic. Uživanju soje pripisujejo mnoge pozitivne učinke kot so zniževanje LDL holesterola, zmanjšanje simptomov menopavze, zmanjšano tveganje za razvoj raka dojk, vpliv na zdravje kosti,… Za dosego teh učinkov s pomočjo soje pa je potrebno uživati večjo količino soje skozi življenjsko obdobje, kot smo je pri nas običajno vajeni. Za učinke so odgovorni predvsem sojini proteini in izoflavoni. Poleg tega je soja odličen nadomestek mesa pri vegetarijanskem načinu prehranjevanja. 1,2
Domača žar omaka je vsestransko uporabna. Lahko jo ponudimo k pečenemu mesu ali uporabimo za mariniranje mesa. Odlična pa je tudi kot priloga k hamburgerju ali pečenim perutničkam. Pripravimo jo tako, da zmešamo kečap, vodo, rjav sladkor, jabolčni kis, Worcestshire omako ter čili, čebulo in poper v prahu.
Zelenjava na žaru je posebna poslastica. Speče se hitro, z malo dodane maščobe, postane hrustljava in aromatična ter dobro ohranja hranilne vrednosti.
KOT ZANIMIVOST:
Šele znanstvene raziskave v 20. stoletju so pokazale, kako bogato živilo je soja. Danes je na svetu že več kot tisoč sort soje. 1
Omake za žar pogosto določajo in zaokrožijo okus našega pečenega mesa. Razredčeno omako lahko uporabimo za vlaženje mesa med peko, nerazredčene sladke omake pa kot glazuro ali kot prilogo k pečenemu mesu. Omake uporabljamo na različnih stopnjah peke: med peko – omake za vlaženje mesa, pred koncem peke – omake za glazure, po peki – omake za žar kot prilogo k mesu. 1
Valentin Vodnik je že v svoji kuharski knjigi Kuharfke Bukve (1799) - prva kuharska knjiga pri nas, posvetil zelenjavi celo poglavje. Ni vedel, kako bi poslovenil »zupeise« (danes "priloga", "prikuha"), zato je zapisal, da je "za zraven jed".
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. https://www.bda.uk.com/foodfacts/soya_and_health.pdf
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 412 kcal |
Energijska vrednost | 1728 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 8,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,0 g |
Ogljikovi hidrati | 34,2 g |
Sladkorji | 6,3 g |
Beljakovine | 30,4 g |
Prehranske vlaknine | 3,8 g |
Informacije o alergenih
VEGE BURGER IN BBQ OMAKA (pšenica, soja, jajce, sledi mleka, oreščkov in gorčičnih semen)