Visoška pečenka, dušen riž
Visoška pečenla je Slovenska narodna jed z Gorenjskega. Pečenka je jed iz pečenega mesa. Imenuje se po vrsti mesa, iz katerega je pripravljena. Visoška pečenka se imenuje tudi visoška svinjska pečenka – kos svinjskega hrbta, pečen s korenčkom, nageljnovimi žbicami, česnom, lovorom, peteršiljem, poprom, kumino in soljo. 1
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folatov, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin. 3
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina na kmetih priboljšek. Kmet je moral vzrediti dovolj svinj za meso, da ga je imel za praznike, slavja in težko delo. Že ob zakolu so določili za kaj bo šel posamezen kos mesa. 1
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 3
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://nutritiondata.self.com/
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 330 g |
Energijska vrednost | 874 kcal |
Energijska vrednost | 3671 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 44,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,7 g |
Ogljikovi hidrati | 76,9 g |
Sladkorji | 3,7 g |
Beljakovine | 39,9 g |
Prehranske vlaknine | 2,5 g |
Informacije o alergenih
/
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.