Zapečena eko prosena kaša* s suhimi slivami, kompot
*Iz ekološke pridelave.
Navadno proso velja za hrano revežev, ki se je razvilo iz divje lataste trave. Zrnje vsebuje 10-13 % beljakovin, okoli 4 % maščob, preostalo so ogljikovi hidrati. Proso je tudi dober vir minerala silicija, ki s sodelovanjem pri sintezi kolagena in elastina obnavlja kožo, lase, nohte in stene krvnih žil. Prosena kaša z mlekom in suhimi slivami je zelo hranljiv obrok, ki spominja na preprosto prehrano prejšnjega stoletja. 1
KOT ZANIMIVOST:
Suhe slive so poznane kot naravno odvajalno sredstvo. Vsebujejo veliko vlaknin, ki vplivajo na dobro delovanje prebave. Proso poleg ogljikovih hidratov, vsebuje baker, fosfor, mangan, magnezij.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 752 kcal |
Energijska vrednost | 3158 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 30,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 13,1 g |
Ogljikovi hidrati | 97,3 g |
Sladkorji | 13,1 g |
Beljakovine | 23,9 g |
Prehranske vlaknine | 11,9 g |
Informacije o alergenih
mleko, mlečni izdelek, jajca