Zelenjavna frtalja s čemažem
Preprosta, samostojna kmečka jed s svežimi zelišči, zelenjavo in jajčno maso. Frtaljo v osnovi naredimo iz stepenih jajc, moke in svežih zelišč ter dodatkov. Lahko je soljena ali sladkana, odvisno od ostalih sestavin. Pri frtaljah je pomembno, da prevladujejo zelišča, moka in jajce pa sta le vezivo. Frtalji se odlično prilegajo tudi ocvirki, pršut, panceta ali klobasa, ki jih vmešamo v zmes. Nekateri dodajo v frtaljo tudi koprive, meto, regrat, koromač, zelje. Frtaljo pečemo v visoki ponvi, da dobi značilen zlatorumen videz. Dobra frtalja mora imeti končno debelino vsaj enega centimetra. 1
Čemaž je v kulinariki zelo zanimiv sezonski nadomestek česna, ki raste prosto v naravi. Poleg močne arome, dobro čisti kri in prebavila. Zelo okusen je s sirom – mlad mehek sir se pomeša in stopi med polnozrnate njoke, ki postanejo kremni. 1
KOT ZANIMIVOST:
Frtalja je slovenska narodna jed. Pod tem imenom je bolje poznana na primorskem, drugače pa kot omleta, palačinka ipd. Včasih je bila frtalja obvezna jed ob prazniku za 1. maj (v krajih Volčji grad, Temnica), kar se poveže z vražo, da prva frtalja odganja modrase. Prva frtalja je bila po navadi pripravljena s koromačem.
Pri nabiranju čemaža je potrebno biti pazljiv, saj sta mu podobni zelo strupena šmarnica in podlesek, ki pa nimata značilnega vonja po česnu.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:870-1.
2. Willfort R. Zdravilne rastline in njih uporaba. Maribor. Založba obzorja, 2006
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 350 g |
Energijska vrednost | 265 kcal |
Energijska vrednost | 1115 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 10,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,4 g |
Ogljikovi hidrati | 24,2 g |
Sladkorji | 6,0 g |
Beljakovine | 17,5 g |
Prehranske vlaknine | 2,5 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko