Zelenjavna loparnica z rumeno bučo
Loparnica je izraz za pogače, ki jih pripravljajo na loparju1. Bučna loparnica je samostojna jed, ki se pripravi v obliki narastka iz palačink, legirja, sira, rumene buče, šampinjonov ter korenja, vse skupaj spečeno v pečici. Oranžne in rumene buče so bogat vir antioksidantov, vitamina C in E, ter ß-karotena, gobe pa vsebujejo veliko beljakovin in vitaminov B-kompleksa, ki pomagajo pri regeneraciji kože in spodbujajo rast las.
KOT ZANIMIVOST:
Ime izvira iz starega načina priprave. Lopar potresemo z moko ali s krušnimi drobtinami, da se testo ne prime. Testo razvaljamo - raztegnemo čez lopar in na sredino nadevamo želeni nadev v velikosti loparja, nato pa testo zavihamo navznoter in naprej nalagamo nadev po plasteh.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 555 kcal |
Energijska vrednost | 2331 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 32,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 10,7 g |
Ogljikovi hidrati | 47,1 g |
Sladkorji | 10,0 g |
Beljakovine | 19,6 g |
Prehranske vlaknine | 4,6 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko, soja, sledi zelene