Zelenjavna mineštra z rižem
Mineštra je primorski izraz za zelenjavno enolončnico, prevzet iz italijanske besede minestra ali minestrone. Je samostojna jed, ki poleg zelenjave (stročji fižol, cvetača, korenje, zelje, stebelna zelena, peteršilj, čebula, česen) in graha lahko vsebuje tudi makarone, krompir ali riž. 1
Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folatov, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin. 1
KOT ZANIMIVOST:
Mineštra je v Italiji zelo razširjena jed, ki se običajno uživa kot topla predjed. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 208 kcal |
Energijska vrednost | 874 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 3,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 0,6 g |
Ogljikovi hidrati | 36,4 g |
Sladkorji | 6,7 g |
Beljakovine | 7,0 g |
Prehranske vlaknine | 5,9 g |
Informacije o alergenih
sledi zelene