Zelenjavna rižota
Riž za rižoto je najboljši, če je kratek, okrogel ali ovalen, ki vpije veliko vode. Najboljšo hranilno vrednost ima, če je kuhan 'al dente'.1 V zelenjavi se nahaja cela vrsta zaščitnih snovi, ki imajo veliko moč pri preprečevanju različnih bolezni. Najbolje je, če je obrok pisan, saj tako zaužijemo največ različnih antioksidantov.
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo privzeli od Italijanov, ki tej jedi rečejo risotto ("rižek").1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 524 kcal |
Energijska vrednost | 2201 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 9,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,6 g |
Ogljikovi hidrati | 93,7 g |
Sladkorji | 5,6 g |
Beljakovine | 13,4 g |
Prehranske vlaknine | 7,3 g |
Informacije o alergenih
sledi pšenice, sledi soje, sledi zelene