Zelenjavni polpeti, kus kus s korenjem in porom
Polpeti so okrogli ali ovalni ploščati »zrezki« pripravljeni iz različnih vrst zelenjave z dodatkom začimb. Pripravljen zelenjavni polpet ocvrt ali popečen v olju je mehek in ima hrustljavo skorjico. Vsebuje 25 % zelenjave – korenje, koruza, grah in kosmiče soje, ovsa in krompirja. V kombinaciji s solato spada med lahko prebavljive obroke, ki je primeren tudi za vegetarijance.1,2
Kus kus je zdrob trde pšenice, industrijsko pridelana pšenična jed, podobna instant zdrobu, ki je pripravljena v 5 minutah. Uživa se običajno kot priloga z raznimi dodatki.1 Por je zelenjava, ki se lahko uporablja kot surova ali rahlo podušena. Vsebuje žveplo, zaradi katerega ima značilen vonj in funkcijo naravnega antibiotika. Korenček je priljubljena zelenjava, bogata z antioksidantom beta-karotenom, ki s kuhanjem in maščobami v obroku še poveča svojo moč.
KOT ZANIMIVOST:
Zelenjavni polpet zaradi vsebnosti sojinih beljakovin vsebuje ravno zadostno količino beljakovin, kot meso, zato so primerni nadomestek za uravnoteženo prehrano še posebno pri vegetarijanstvu.1,2
Kus kus je zelo stara Severnoafriška berberska jed iz grobo mlete pšenice, koruze, prosa ali ješprenja. Največkrat je prelita z zelenjavnimi ali mesnimi omakami. Posebnost je maroški sladki "kus kus seffa", začinjen s cimetom, sladkorjem in suhim sadjem.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://zamrznjeno.zito.si/zelenjavni-zrezki/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 410 g |
Energijska vrednost | 876 kcal |
Energijska vrednost | 3679 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 42,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,9 g |
Ogljikovi hidrati | 85,6 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 37,4 g |
Prehranske vlaknine | 13,1 g |
Informacije o alergenih
ZELENJAVNI POLPETI (pšenica, soja), KUS KUS S KORENJEM IN POROM (pšenica)